Kruisvlieger maken

Vliegeren is een hartstikke leuk om te doen. En je hebt alleen wat wind en een vlieger nodig. Nou kunnen die vliegers behoorlijk duur zijn, maar je kunt ze ook zelf maken!

Wat heb je nodig?
materiaal
41cm x 70cm vliegerpapier
dun bindkoord
1,5m stok, diameter 6mm
een ring, bijvoorbeeld van een sleutelhanger
vliegerkoord

gereedschap
lijm
schaar
zaagje
lineaal

geraamteGeraamte
Zaag de stok in tweeën, zorg dat de ene kant 70 centimeter en de andere kant 80 centimeter is. Zaag gleufjes in de uiteinden van beide stokken. Zet met een potlood een streepje op de stok van 80cm, zodat deze wordt verdeeld in een stuk van 60cm en 20cm. Bind de stok van 70cm kruislings vast over het potloodstreepje met de hekknoop. Leg het bindkoord door de sleuven van de stokken zodat de bekende ruitvorm ontstaat en knoop vast met de platteknoop. Dit is het geraamte van de vlieger.

bekledingBekleding
Knip of snij het vel vliegerpapier van linksonder naar rechtsboven door. Keer een deel om en plak de delen weer aan elkaar, nu ontstaat de bekende ruitvorm. Vouw de puntjes naar binnen. Dit is de bekleding.

Leg het geraamte over de bekleding. Vouw de bekleding over het bindkoord van het geraamte en plak vast met lijm.

De toom
toomBevestig een stuk vliegerkoord van minimaal 110cm aan de boven- en de onderzijde van de vlieger, dit is de toom. De toom komt aan de voorzijde van de vlieger, dit is de zijde waar de bekleding zit, de zijde waar het geraamte zichtbaar is is de achterzijde van de vlieger. Knoop de ring aan de toom met de leeuwerikskop. Bind aan het einde van het vliegerkoord een stokje met een lengte van twee maal de diameter van de ring. Door dit stokje door de ring te steken wordt het vliegerkoord aan de toom bevestigd. Bevestig een staart van ongeveer 5 meter aan de onderzijde van de vlieger.

Nu kan je gaan vliegeren! Stel de vlieger af door de ring over de toom te verschuiven, dit kan door de leeuwerikskop iets los te maken.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *